dinsdag 30 december 2014

Food Bandits

































Suus van Food Bandits vroeg mij om mee te doen met haar nieuwe project Morning Rituals. Hoe gaaf is dat. Ze vroeg mij! Sinds ik geen geraffineerde suikers meer eet, speur ik het internet af op zoek naar recepten. Met een lichte voorkeur voor taart. Ik weet niet meer hoe en wanneer we elkaar gingen volgen op Instagram maar heel fijn dát ik haar vond. Ik vind haar blog prachtig. De foto's hebben een serene, dromerige sfeer waar je zo wegzwijmelt bij het zien van een Coconut Pudding of een Caramel Cheesecake. Alle foto's roepen dezelfde sfeer op en dat vind ik prachtig. Zo creëert ze samen met haar Johann een, voor mij, typische Foodbanditssfeer. En ik sta er daar dus gewoon tussen hè!

Check haar blog voor nog meer Morning Rituals en fijne recepten.

maandag 22 december 2014

Bananasnickers



















































Een kerstverhaaltje: Er waren eens twee jonge meiden die gingen op reis naar Zuid-Afrika.  Georganiseerd want alleen was gevaarlijk. Het was een bijzondere reis van Johannesburg naar Kaapstad. Al die kilometers in een gammel busje met mensen die niet je vrienden zijn en een reisleidster die met niemand bezig was behalve er voor te zorgen dat ze zelf een topvakantie had. Lange, hete dagen onderweg met zulke, ééntonige uitzichten waarvan je dorstig en vreterig werd. Eenmaal op de bestemming was het prachtig maar onderweg oh, ik werd er niet blijer van. Dus bij elke pitstop kocht ik troosteten. Marsjes, lolly's, frisdrank, kauwgum, chocola en snickers. Heel veel snickers. Een paar kilo's te zwaar en een ervaring rijker kwamen we weer thuis. Zuid-Afrika is een prachtig land is met de meest grappige, lieve taal die er bestaat. En we gaan nooit meer georganiseerd op reis. 

Snickers dus. Na die reis heb ik ze eigenlijk niet meer gegeten. Ik was altijd op dieet en daarna ben ik ze gewoon vergeten denk ik. Tot ik een recept tegenkwam van de gezonde versie. Uiteindelijk heb ik 3 soortgelijke recepten gevonden en hieruit mijn eigen versie gemaakt. 

Eksie, perfeksie lekkergoed!



















































NODIG
Voor de bodem :
1 cup dadels zonder pit
1 cup amandelen
beetje zout

Tweede laag:
1 banaan
1/2 cup pindakaas
1/2 cup gesmolten kokosolie

Toplaag:
1/3 cup gesmolten kokosolie
2,5 eetlepels rauwe cacao
1/4 cup rijststroop

DOEN
Pak een bakblik van ongeveer 18x21 cm en bekleed deze met bakpapier. Ook de randen ruim zodat je de hele snickerlaag er op het laatst voorzichtig kan uittillen. 
Je begint met de onderste laag. Doe de amandelen in de keukenmachine en laat net zo lang draaien tot je er meel van hebt. Voeg dan de dadels toe en laat weer draaien totdat je een grote kleefbal hebt. Verdeel de dadelamandelbal gelijkmatig over de hele bodem van het bakblik. Druk goed aan en stop het blik daarna in de koelkast voor een half uurtje. 

Voor de tweede laag smelt je op een laag vuur de kokosolie. Als het bijna gesmolten is haal je het van het vuur en giet je het in de keukenmachine. Voeg de banaan en pindakaas toe. Laat de machine even draaien totdat alles goed gemengd is. Verdeel alles over de eerste laag in het bakblik. Zet het bakblik even weg en begin met de laatste laag te maken. 

Smelt de kokosolie op laag vuur en voeg de rijststroop toe. Goed roeren. Haal van het vuur en voeg de cacao toe. Giet voorzichtig en gelijkmatig de laatste laag in het bakblik. 
Zet in de koelkast voor een paar uur, totdat de toplaag goed is gehard. Til de laag er voorzichtig uit door het bakpapier er aan de zijkanten vast te houden. Snijd in blokjes en bewaar in de koelkast voor een paar dagen of langer in de vriezer.







































vrijdag 21 november 2014

Speculaas


















































Speculaas. Met een pot thee erbij kon ik voorheen gerust een heel pak achter elkaar wegsnaaien. Ook in de maanden mei of augustus. Geen enkel probleem. Dat was in de tijd dat ik nog alles at en me niet bezig hield met gezond eten.
Dit recept komt uit het kookboek Goed Zoet. Een fijn, overzichtelijk boek waar ik veel van leer op het gebied van suiker- en meelvervangers. En er staat dus een gezond recept in voor speculaas. Waar ik nog steeds heel gemakkelijk een trommel van op kan trouwens. Maar dan wel gezonde koek hè. Oh en dat voelt héél anders. Probeer maar 's.

Dit recept is suikervrij en vegan.

NODIG
150 gram havermoutvlokken
100 ml rijststroop
75 gram kokosolie
1 tl wijnsteenbakpoeder
1/4 tl zeezout
1 el maizena
6 afgestreken tl speculaaskruiden
1/2 tl kardemompoeder
50 gram amandelschaafsel

DOEN
Verwarm de oven 170 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier
Vermaal de havervlokken in de keukenmachine tot meel.
Doe de bakpoeder, zeezout, maizena, specerijen bij de havermoutmeel en roer goed door elkaar.
Doe de rijststroop met de kokosolie in een pannetje en blijf roeren. Laat de kokosolie smelten en haal het pannetje dan van het vuur. Doe de gesmolten massa bij het meel en laat de machine draaien tot je een egaal geheel hebt.

Strijk het beslag uit over de bakplaat in een ronde of vierkante vorm van ongeveer 1 cm dik.
Het loopt altijd wat uit in de oven. Strooi er op het laatst de geschaafde amandelen over en druk deze er een beetje in.

Doe in de oven voor ongeveer 18-20 minuten. Wanneer de randjes lichtbruin beginnen te worden is de speculaas klaar. Dat verschilt per oven dus houd het even in de gaten tijdens de laatste minuten. Laat afkoelen op de bakplaat. De brokken worden pas knapperig nadat ze afgekoeld zijn. Snij in punten zoals een taart of hak in brokken. En zet een pot thee.

# Als je geen keukenmachine hebt kun je ook speltmeel gebruiken in plaats van havermoutvlokkenmeel. 

donderdag 9 oktober 2014

Oui Chef in KokoToko



Vanaf vorige week zijn mijn zoete baksels te koop bij KokoToko in de Zwanestraat 2 in Groningen. 
Hoe gaaf! Openingstijden en overige info van de winkel kun je vinden op hun Facebook-pagina.
Klik hier. Elke vrijdagochtend is er verse aanvoer van gezonde, heerlijke treats. 
Alle baksels zijn 100% biologisch en zonder gebruik van geraffineerde suikers, soms raw/vegan.

vrijdag 26 september 2014

Crème de Marrons




Een herfstig, zoet familierecept. Crème de Marrons. Ik kan me niet veel meer herinneren uit mijn jeugd maar dit toetje wel. Het stond op tafel tijdens verjaardagen, feestdagen en soms tussendoor als er familie uit het Westen op bezoek kwam. Het is een simpel toetje, snel klaar en perfect om een paar dagen van te voren klaar te maken. Zalig met een goede espresso.

Voor 8-10 personen

NODIG
1 liter roomijs
500 gram kastanjepuree vanille (zorg wel dat je de gezoete versie hebt, anders wordt het echt niet lekker. Deze heb ik gebruikt. De blikjes zijn te koop bij een goede speciaalzaak.)
250 ml slagroom
een goede scheut Amaretto of andere notenlikeur
40 gram geroosterde amandelschaafsel


DOEN
Klop de kastanjepasta los tot een smeuïge massa. Klop in een andere kom de slagroom zonder suiker lobbig, niet te stijf. Klop het ijs los in een andere kom. Roer de kastanjepuree door het ijs, spatel daarna de slagroom erdoor. Notenlikeur toevoegen naar smaak. Laat de crème minstens 4 uur opstijven in de vriezer. Haal het dessert een kwartier voor gebruik uit de vriezer. Strooi er voor de garnering geroosterde amandelen over.

zondag 17 augustus 2014

Dadelsinaasappeltaartje



Tot voor vier jaren geleden had ik nog nooit een blik kikkererwten in de kast staan. Laat staan dat ik ze regelmatig at. Tegenwoordig heb ik gedroogde en gekookte chick peas op voorraad. Om de week maak ik een voorraad hummus, of doe een handje vol erwten door de soep.  Of in de wok, met wat knoflook, rucola en een tomaatje zijn ze ook heerlijk als lunch.

Het erwtje is gezond, vol mineralen, vezels en proteïnen. Daarnaast ook nog 's bomvol met antioxidanten. Nou en die laatste zijn gewoon hartstikke goed voor je. Dus houd je vooral niet in. De combi van sinaasappel en dadels is heerlijk fris en je proeft niets van de kikkererwten. Ze zorgen voor een fijne textuur en hierdoor is de taart lekker moist. 

De suikervrije en vegan taart is lekker bij een kop koffie of thee maar is ook heel verantwoord als ontbijt met wat Griekse yoghurt.

NODIG

250 g kikkererwten (netto uitlekgewicht)
100 gr. medjoul dadels zonder pit
geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
65 gr. gedroogde abrikozen
2 el gesmolten kokosvet
65 gr. havermout
wat geraspte nootmuskaat
1 tl bakpoeder
1 flinke tl kaneel
snufje zout
2 el kokosrasp

DOEN
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe de kikkererwten in een zeef en spoel ze even af onder de kraan.
Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap uit.
Doe de abrikozen, dadels, sinaasappelsap in een keukenmachine en laat draaien tot je een mooie puree hebt. Voeg de rest van alle ingrediënten toe. Laat de machine draaien tot je een egale massa hebt. Voeg op het laatst de geraspte schil er snel door.

Vet de rand van een taartvorm van 20 cm doorsnede in met kokosolie. Besprenkel de rand met de kokosrasp. Doe bakpapier op de bodem van de vorm en doe daar de massa in. Verdeel gelijkmatig.
Bak de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven.

maandag 21 juli 2014

Doperwtensoep met munt


















































En dan te bedenken dat ik vroeger lauwe doperwten met worteltjes uit blik at. 
Mèt appelmoes. Groene knikkertjes noemden we dat. 
Een bord vol groene knikkersoep.

Doperwtensoep met munt

NODIG
600 ml groentebouillon (heet)
450 g diepvriesdoperwten
1 ui, gesnipperd
20 g boter
80 ml slagroom
4 blaadjes verse munt

DOEN
Smoor de ui in de boter in een soeppan met deksel tot hij mooi zacht is.

 Voeg de hete bouillon, slagroom, erwtjes, muntblaadjes, zout en peper toe. Breng aan de kook en laat  7 à 10 minuten zachtjes koken. 
Pureer de soep goed met de staafmixer. Niet lui zijn; goed pureren. Haal de soep daarna door een zeef. Je kan de soep warm eten maar koud is de soep ook erg lekker. 
Laat de soep dan eerst afkoelen en zet dan weg in koelkast. Laat de soep minstens 2 uur koud worden voordat je hem serveert. 


Gooi het doperwtenrestant in de zeef niet weg! Dat zou zonde zijn.
Maak daar bijvoorbeeld een lekkere hummus van.

Doperwtenhummus

NODIG
Doperwtenrestant van de soep, ongeveer 1 volle kop.
1 el tahin, afgestreken
1 el citroensap
1 el goede extra vergine olijfolie
1 teentje knoflook, uitgeperst
snuf komijn
zout / peper
snuf cayennepeper, om te bestrooien

DOEN
Doe het doperwtenrestant in een kom. Dat zou ongeveer een volle kop moeten zijn.
Meng het mengsel met de tahin, citroensap, olie, knoflook en komijn. Breng op smaak met zout en peper. Serveer in een kommetje en besprenkel met olijfolie en wat cayennepeper.
Lekker op Turks brood. Geïnspireerd op het recept van Sally Butcher.   



woensdag 25 juni 2014

Courgette spaghetti met Mango&Munt Marinade





























































Vanavond aten wij Courgette spaghetti met Mango&Mint marinade. Een tijdje geleden had ik deze salade gevonden op de site van The Green Kitchen. Het is een heerlijke salade met een beetje pit. Raw! Heel makkelijk te maken op een zomerse avond wanneer je geen zin hebt om lang in de keuken te staan. De spaghetti kun je maken met een echte spiral slicer (geen idee of dit apparaat goed werkt). Het werkt ook prima met een rasp, zoals ik heb gedaan. Serveer met stokbrood en gezouten boter. En een lekker koud wijntje.

Voor 2 personen (als hoofdmaaltijd)

NODIG
1 rijpe mango
2 el goede olijfolie
15 blaadjes verse munt
dikke mespunt chilipoeder of meer als je van pittig houdt
2 cm geraspte verse gember
snuf zout en gemalen zwarte peper
hand vol doperwten, even gedompeld in gekookt water (ik heb doperwten uit het vriesvak gebruikt) 
hand vol pistachenoten


















































Pel de mango en snijd in stukken. Pluk 15 muntblaadjes. 
Doe de mango samen met de munt, olijfolie, chilipoeder, gember, zout en peper in de keukenmachine en maal fijn tot een gladde mousse. 


















































Snijd de courgette doormidden zodat je 2 gelijke stukken hebt. Haal de courgette langs de rasp en maak zo mooie lange spaghetti linten. Doe dit ook met het tweede stuk. Doe de spaghetti op een schaal. Giet een deel van de mango-munt marinade over de courgette en mix voorzichtig met je handen. Mix ook de geblancheerde doperwten erdoor. Top je de salade met de pistachenootjes. Doe de rest van de marinade in een bakje en zet op tafel. Direct serveren want courgette laat vocht los als je die te lang laat staan. Eet smakelijk!