Boekweit dus. Ik heb het even opgezocht. Leest u even mee?
Boekweit is een kruidig plantje en de vruchten van deze plant zijn de korrels. De vruchtjes hebben een mooie driehoekige vorm en een nootachtige smaak. Je zou verwachten dat het een graan is maar dat is het dus niet. In China, heel hoog in de bergen woont een volkje dat elke dag minstens 100 gram boekweit eet en zij hebben daar allemaal een perfecte bloedruk. Gezond voedsel dus. Èn boekweit bevat relatief veel magnesium waar je weer heel relaxed van wordt. Kortom heeft u last van stress en iets te hoge bloeddruk? Aan de krispies.
En het is ook nog eens erg lekker. Voor mij de voornaamste reden om dit recept keer op keer te maken. Het geeft een lekkere knapperigheid aan je smoothie, ontbijt of als topping voor een ijstoetje of chocolademousse. En mocht het nu rond Pasen zijn dat u dit recept leest dan kunt u deze paaseitjes maken en dan rollen door de krispies. Lekker!
NODIG (voor 450 gram)
460 gram gepelde hele boekweitkorrels
75 gram sesamzaadjes
1 eetlepel kaneelpoeder
snuf zout
2 eetlepels kokosolie
125 gram ongezoete appelmoes/puree
3 eetlepels ahornsiroop of een ander zoetmiddel wat je in huis hebt
1 theelepel vanille extract
DOEN
Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng de boekweit, de sesamzaadjes, kaneel en snuf zout in een grote kom. Zet apart.
Smelt de kokosolie in een steelpan op zacht vuur. Haal het pannetje van het vuur als het gesmolten is. Roer de appelmoes, de ahornsiroop en vanille extract erdoor.
Giet het natte mengsel bij het droge mengsel. Goed mengen.
Verdeel de krispies gelijkmatig over de bakplaat. Bak het in totaal 35-40 minuten in de oven.
Schep het na ongeveer 20 minuten om en vervolgens elke 5 minuten weer totdat het goudbruin en knapperig is. Boekweit wordt tijdens het afkoelen nog iets knapperiger. Iets om rekening mee te houden. De eerste lading ging bij mij de mist in. Beter dus iets kortere baktijd dan te lang.
Laat de krispies volledig afkoelen en bewaar in een afgesloten pot of vershouddoos. Ze zijn een maand houdbaar maar dan zijn ze allang op.
VARIATIE?
In plaats van appelmoes maakte ik puree van peren op siroop. Gewoon uit een potje want op zoek naar een lekkere rijpe peer daar hebben we geen tijd voor. De peren even door de keukenmachine malen en je hebt peerpuree. Peer is lekker in combinatie met chai. De kaneel kun je dan vervangen door 1 eetlepel chaikruiden. En zo heb je een lekker voorraadje peer-chai-boekweitkrispies.
Dit recept is glutenvrij en komt uit het kookboek van My New Roots.