vrijdag 10 februari 2017

Chickpea burgers



























Deze burger verveelt mij nooit. Moet je 'm niet elke dag eten hè. Het recept is een mengelmoes van drie recepten en nu dus gewoon mijn recept. Wanneer ik restjes groente in huis heb, verwerk ik die in de burgers. De ene keer eet ik 'm als burger op een broodje met sla, avocado, komkommer en tomaat. Of de lichtere variant waar je geen brood gebruikt maar de burger tussen twee stevige blaadjes ijsbergsla of little gem eet. De andere keer bak ik drie mini burgertjes krokant en eet er een goed gevulde salade bij. Kortom, dit is mijn basisburger maar je kunt hem zo mooi en zo lekker maken als jij wilt. Aan de slag!

NODIG ( voor ongeveer 3 big burgers en 3 mini's) 
1 pot kikkererwten van 350 gram (uitlekgewicht 230 gram) *
75 gram mais
half sjalotje fijngesneden
3/4 paprika, in kleine stukjes gesneden van ongeveer een halve cm.
1 teentje uitgeperste knoflook
1 volle tl komijnpoeder
1 volle tl kerriepoeder
een paar keer draaien met de pepermolen en een snuf zout
een knijp citroensap
1 el ketchup
1/2 el mosterd
1 tl sojasaus
1 tl sambal oelek
4 el havermout
olie of ontgeurde kokosolie om in te bakken
een broodje, avocado, tomaat, komkommer, mayonaise

OPTIONEEL
Restjes groente! In de groentela lag nog een wortel. Deze heb ik grof geraspt en aan het mengsel toegevoegd. Dit kun je ook doen met een klein stukje courgette. Snijd deze dan in kleine blokjes van een halve cm en voeg deze toe. Of bijvoorbeeld champignons is ook lekker.

*Bewaar het vocht van de kikkererwten want daar kun je hele lekkere dingen mee maken. Zoals bijvoorbeeld deze goddelijke chocolate chip cookies. Of meringues!

DOEN
1. In een grote kom, pureer met de staafmixer de kikkererwten en mais. Mag ietsje grof.
2. Meng ui, knoflook, paprika, kruiden, peper en zout, citroensap, ketchup, mosterd, sojasaus, sambal en havermout met de gepureerde kikkererwten en mais. Dit gaat het beste met je hand. Nadat alles goed gemengd is, laat je het mengsel even tien minuten staan. Als het mengsel dan nog te nat is kun je nog wat extra havermout toevoegen. Als het goed is kun je er mooie compacte ballen van draaien die niet uit elkaar vallen als je ze platdrukt.
3. Nu kun je miniburgertjes maken ter grootte van ongeveer 5 cm breed en 1 cm dik of maak lekkere grote burgers van ongeveer 7 cm breed.
4. Doe olie in de koekepan en laat dit heet worden. Bak de burgertjes, regelmatig keren totdat ze mooi goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
5. Maak je salade klaar terwijl de burgertjes aan het bakken zijn. Of snijd een broodje doormidden. Besmeer beide helften met een laagje mayo, doe dan op de ene helft wat sla, een paar plakken avocado of tomaat en komkommer. Leg daar bovenop de burger, versier je broodje nog wat verder met een beetje sla of wat alfalfa en leg de andere helft van het broodje erop. Eet lekker!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten