dinsdag 3 juni 2014

Vegan Pie























































































Afgelopen zondag werd er een Vegan Potluck Lunch op de Grote Markt georganiseerd. Iedereen die zich had opgegeven, had een veganistische maaltijd gemaakt en schoof aan. Ik had de amandel peren taart van Yellow Lemon Tree Blog gemaakt. Het was nog best een klus want de blender hield er mee op. Niet eens halverwege maar gelijk al bij de eerste slinger aan het apparaat. Dadels in een blender blijken geen succes. Gelukkig had ik nog een klein hakmachientje die al het gedroogde fruit zonder al te veel gedoe fijnmaalde. Het originele recept vind je op de site van Hanneke. 

NODIG
Voor de bodem
10 zachte dadels

5 gedroogde pruimen

75 gram kokosolie

125 gram havermout 
1 tl kaneel

snuf zout

1 rijpe banaan

Voor de vulling
125 gram havermoutmeel
100 gram amandelmeel

3 rijpe peren

8 zachte dadels

4 gedroogde pruimen

sap van 2 perssinaasappels
150 ml plantaardige melk

2 tl kaneel
rasp van 1 citroen

1 tl vanille extract

snuf zout

grofgehakte blanke amandelen, eventjes geroosterd in een droge koekenpan

DOEN
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm met bakpapier. Vet de vorm in met  kokosolie. 

De bodem
Ontpit de dadels en de pruimen. Doe de ingrediĆ«nten voor de bodem, dus de dadels en pruimen, de roomboter, havermout, de banaan, kaneel en een snuf zout in de keukenmachine of blender en meng tot het een samenhangend mengsel wordt. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm. Schil de peren en snijd ze in dunne plakjes. Leg de plakjes van twee peren op de bodem en bestrooi met kaneel. Bewaar de laatste peer.

De vulling
Pers twee sinaasappelen uit. Doe het sinaasappelsap, citroenrasp, de melk, de vanille, kaneel, zout en de dadels en pruimen in de keukenmachine (niet in de blender dus, tenzij je een turbo-geval hebt) en pureer tot een egaal mengsel. Doe het havermoutmeel en het amandelmeel in een kom en meng door elkaar. Voeg het natte mengsel toe en meng goed door elkaar tot een egaal beslag. Giet het beslag in de springvorm en strijk glad met een spatel. Verdeel de plakjes van de derde peer in een rondje over het mengsel.

Zet de taart in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de taart in ongeveer 45 minuten mooi gaar en bruin. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen. Bestrooi met de grof gehakte amandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten